MENU
  1. Türkçe
  2. English
1071 Usta Plaza B Blok 2. Kat No:25/15 Çankaya Ankara
+90312 511 9091Dentilera+90501 321 9091
MENU
  1. Türkçe
  2. English
1071 Usta Plaza B Blok 2. Kat No:25/15 Çankaya Ankara
+90312 511 9091Dentilera+90501 321 9091

Endodontics

Endodontics

Endodonti nedir?

Endodonti dişin pulpa tabakasının (sinirlerin ve diğer damar oluşumlarının bulunduğu dişin iç tabakası) hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Endodonti bölümüne ait temel tedavi kanal tedavisidir.

Endodontist nedir?

Endodonti bölümünde uzmanlık ya da doktora yapmış hekimlere endodontist ya da endodonti uzmanı denir. Lisans eğitiminin ardından sınava girerek endodonti ana bilim dalına kabul edilen diş hekimleri yaklaşık 3-4 senelik bir eğitimin ardından endodonti uzmanı ya da endodonti doktoru ünvanı alırlar.

Endodonti tedavisi ne işe yarar?

Diş hekimlerinin birinci önceliği hastanın dişinin çekilmeden tedavi edilmesidir. Endodonti tedavileride bu amaca hizmet etmektedir. Son derece sınırlı bir alanda çok titiz bir çalışma gerektiren bu endodonti tedavileri endodontistler tarafından en iyi şekilde sonuçlandırılırlar.

Diş Anatomisi

Diş anatomisini incelediğimizde en dışta mine ve onun altında dentin olarak adlandırdığımız sert tabakalar mevcuttur. Bu tabakaların altında pulpa adı verilen yumuşak bir doku bulunur. Bu doku, dişin gelişimine katkı sağlayan kan damarları, sinir ve bağ dokusu içerir. Kök gelişimini tamamlamış bir diş bu doku olmadan da fonksiyon görmeye devam eder çünkü diş etrafını saran dokular tarafından desteklenmeye devam eder.

Endodonti (Kanal Tedavisi) Ankara

Çürük, travma, diş eti hastalıkları gibi sebeplerle dişin dolaşım ağında geri dönüşümsüz bir bozulma gerçekleşebilir. Oluşan inflamasyon ya da enfeksiyonun önüne geçebilmek için pulpa Endodonti (Kanal Tedavisi) ile hem mekanik olarak hemde kullanılan dezenfektanlarla kimyasal olarak uzaklaştırarak dişte gelişen enfeksiyonun önüne geçilebilir. Endodonti Ankara kliniğimizde endodontist hekimlerce kanal tedavinizi yaptırabilirsiniz.

Endodonti tedavisi yapılan diş aynı fonksiyonlarına devam eder mi?

Endodonti tedavisi, gerekli olduğu durumlarda dişinizi ağızda tutmanın, fonksiyonlarının devam etmesinin bir yoludur. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra aynı şekilde gülümsemeyebilirsiniz ve dişiniz çiğneme fonksiyonlarını görmeye devam eder.

Kök kanal tedavisi ile doğal dişiniz korunarak etkili çiğneme, çiğneme kuvvetlerini hissetme, doğal görünüm ve ağız içi dengenin sağlanması gibi pek çok avantaj sağlanmış olur.

Endodonti tedavisinde ağrı olur mu?

Endodonti (Kanal Tedavisi) yapılırken; dolgu, çekim ve diğer pek çok diş tedavisinde olduğu gibi lokal anestezi ile ilgili dişiniz uyuşturularak işlem yapılır. Kanal tedavisi dişin direk sinir dokusuyla ilgili olduğu için tedavi sırasında hassasiyetiniz olması durumunda, ek doz anestezi ile desteklenerek sizin

konforunuzun sağlanması hekiminin işlemine devam edebilmesi içinde oldukça önemlidir. Dolayısıyla diğer tedavi işlemlerinden daha farklı birşey hissetmeniz beklenmez. Sadece tedavi sürecinin uzun olması, uzun süreli ağzınızın açık kalması sizi konforsuz kılabilir.

Endodonti tedavisine ihtiyacım olduğunu nasıl anlarım?

Endodonti tedavisine ihtiyacınız olabileceği anlamına gelen birkaç semptom; çiğneme ve ıssırma sırasında şiddetli ağrı, diş köküne doğru yayılan bir şişlik ya da diş etinde sivilce benzeri iltihap akışının olduğu bir alanın varlığı, soğuk ya da sıcak bir uyaran sonrası uzayan hassasiyet, derin çürük kanal tedavisinin habercisi olabilir. Ancak en doğrusu bu semptomları beklemeden rutin 6 aylık süreçlerde diş hekiminizi ziyaret ederek kontrollerinizi yaptırmanızdır. Böylelikle bazı problemler erken teşhis edilerek daha kolay bir tedavi süreci yaşamanız sağlanabilir.

Endodonti (Kanal Tedavisi) sonrası rutin hayatıma devam edebilir miyim?

Endodonti (Kanal Tedavisi) sonrasında yaklaşık 2 saat ile 4 saat arasında uyuşukluğunuz devam eder ancak bu durum okula ya da işinize gitmeye engel teşkil etmez. Sadece uyuşukluk devam ettiği sürece birşey yiyip içmek sakıncalıdır. Uyuşukluk geçtikten sonra tedavinin yapıldığı bölgede hassasiyetiniz olabilir.

Doktorunuzun önerdiği antiinflamatuar etkili bir ağrı kesici kullanabilirsiniz. Kanal tedavisinden sonra özellikle iki üç gün daha yoğun hissedeceğiniz bir hassasiyet oluşabilir. Oluşan hassasiyet 10-15 gün içerisinde tamamıyla yok olacak, dişiniz normal fonksiyonuna geri dönecektir. Dişinizin durumuna göre doktorunuzun önereceği tavsiyelere mutlaka uyunuz.

Update Date: 22.08.2022
About Us
Editor
Dentilera
Oral and Dental Health Polyclinic
The content of the page is for informational purposes only.
Please consult your physician for diagnosis and treatment.

SPECIALIZATIONS

In our clinic, with the understanding of "primum non nocere" which is accepted as the first principle in all medical practices and means "first, do no harm" in Latin, increased hygiene measures are applied to ensure that our patients and their families do not get harmed during the ongoing pandemic.

All Specializations
About Us About UsContact Contact Whatsapp
About UsDentileraOral and Dental Health Polyclinic
+90312 511 9091
+90501 321 9091
Web sitemizin kalitesini artırmak ve istatistikler oluşturmak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Devam etmeniz halinde çerez kullanımına izin verdiğinizi kabul edeceğiz.
Kapat